Görev Beni Çağırıyor... Seni de...

8 Nisan 2022 Cuma

Bağımlılık

 

Kaynak Okunulası

Bağımlılıkla ilgili çalıştay raporu son halini bugün aldı. Gözlemlerim şu yönde. Birey olarak aslında hepimiz neyin nasıl olması gerektiği konusunda belirli farkındalığa sahibiz.  Bilgiye erişebilirlik ve anlaşılabilirlik konusunda sıkıntı yok. Uygulamaya dönüştürme konusunda sıkıntılarımız var. 

Alkolik bir babanın çocuğu olarak bu konuyu birebir tecrübe ettiğimden bağımlılarla birebir empati yapabiliyorum. Bağımlıları yapacaklarından alıkoyabilmek için aile dışından yetkili birilerinin müdahale etmesi şart.  

Bağımlılığın ruhsal karşılığı nedir diye düşündüm biraz. Rahman katından gelen ruh 50.000 yıl boyunca çoğaldı. 8 milyar insan 50.000 yılı devirip, evrilip günümüzde ki insanlık karmasını oluşturdu. Her birimiz bir hayatımızda bağımlılık ile mücadele ettik, ediyoruz, edeceğiz. Hepimizin yaşadığı olaylar aynı sadece farklı hayatlarımızda deneyimliyoruz. Bu deneyimi herkes yaşayacak.

“Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir.* Yeşilay

Kontrolü kaybeden ruh kontrol edebilir hale gelene kadar bu yoğun isteği duymaya devam edecek. Kendi iradesini kontrol altına alamayan bir tanrısal olamaz. İradesini eline almayı öğrenmesi için bu zorlu imtihandan herkes bir şekilde geçecek. Bağımlılık konusunu deneyimleyeceği bu hayatında bu kişiye engel olunmasının çok da faydasının olacağını sanmıyorum. O alkolü bir şekilde alacak, o uyuşturucu maddeye bir şekilde ulaşacak. Dibin de dibini deneyimleyip düze çıkacak er ya da geç. Çözüm yolu yasaklarda değil. Çözüm bağımlıların kontrol altında göz önünde tutulmasında. Bağımlıların neden olduğu mağdurların korunması için onları Sığınma evlerinde hapis etmek mağdura iyilik değil bir ceza. Mağdur ne yaptı da o kapalı bir alanda yaşamak zorunda bırakılıyor ki? Etrafa saldıran hayvan kontrol altına alınmalı, ısırdığı insanlar değil. Hayvan kontrol altına alınmadığı sürece başka birilerini de ısırmaya devam edecektir.   

Günümüzde alkol, tütün ve uyuşturucu ile mücadeleye en temelinden başlanması gerektiğini düşünüyorum. Aileden. Evlenecek bireylerin sıkı bir eğitimden ve taramadan geçeceği programlar oluşturulmalı. Bağımlığa yatkın kişiler evlendirilmemeli en azından anne- baba olmamalı. Anne- Baba olma yetisine sahip olmayan, karakter olarak olgunlaşmamış bireylerin evlendirilmesine onay verilmediği politikalar oluşturulmalı. Çocuğunu sobaya atan, kundakta ki bebeğini boğazlayan insan haberlerini görmek istemiyorsak bunu yapmamız gerek. Bazıları bir can taşımanın ve yetiştirmenin sorumluluğunu kaldırabilecek yeterlilikte değilken onlara neden bir can yetiştirme sorumluluğu verilsin ki?   

Evlilik ve çocuk yetiştirilmesi ile ilgili kitapların bütün çiftlere ücretsiz dağıtılması gerek.

Çocuk yetiştirilmesi ve eğitimiyle ilgili televizyon yayınların arttırılması. Kötü ve mutsuz evlilik örneklerinin değil mutlu, huzurlu aile ortamını ve kaliteli çocuk yetiştiren evliliklerin nasıl yürütüleceği konusunun örnek gösterileceği televizyon programlarının yapılması gerek. Çiftlerin birbiriyle ve çocukla iletişim konusunda eğitimlerin verildiği programlar yapılmalı ve eğitimler arttırılmalı. Okullarda sağlıklı cinsellik eğitimi verilmeli.

Kadın ve Erkeğin birlikte çalıştığı günümüz aile modeline uygun zamanı kaliteli ve etkin geçiren iyi ailelerin örnek gösterileceği projelere yer verilmeli.  

Evlilik terapisti sayısının arttırılması, aile ortamının maddi ve manevi olarak güçlendirilecek önlemlerin alınması.

Uyuşturucu, internet, kumar, tütün bağımlıların tespiti için taramalar yapılması ve kişiye dönük çözüm önerilerinin yaygınlaştırılması.

Ülkemiz de tam olarak uygulamaya geçirilemese de “Dumansız Hava Sahası” alanları belirlenmiş kullanıcıların tütün içemeyeceği alanlar belirlenmesine rağmen ücretsiz alkol kullanılabilecek yerler belirlenmemiştir. Tüm önleyici tedbirlere ve eğitimlere rağmen alkol almaya devam eden ve çevreye zarar veren kullanıcıların metruk alanlarda kontrol dışı içmesine zemin oluşturulmaması için özel mekanlarda gözetim altında tüketime yönlendirilmeleri gerekmektedir. Kötü bir olaya, aile içi şiddete, trafik kazalarına vs. neden olmadan özel mekanlarda bağımlı kişiler kontrol altında tutulmalıdır.  Örneğin topluma bulaştırması ve zarar vermesini engellemek için Covid-19 hastalarının hastalığı süresince karantina altında tutulması gibi, alkolik kişilerin zarar verebileceği süre içerisinde kontrol altında tutulması sağlanabilir. Kadın Sığınma Evlerin de mağdurların barınması yerine, Alkol Kontrol Merkezlerinde saldırganlık gösteren kullanıcıların kontrol altında tutulmaya çalışılmalı.  Alkol satışı yapılan yerlerde oteller de ki gibi kimlik bilgileri girilerek, şiddet gösteren alkol kullanıcılarına alkol satışı yasaklanmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı Bekliyorum