Görev Beni Çağırıyor... Seni de...

5 Eylül 2008 Cuma

Acil Cevap Bekliyorum

Bekar Kızın Anıları

Dostlar, çok sıcak, taze, yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Anlatmasam çatlayabilirim çünkü;
Sözlüsü, nişanlısı, yavuklusu, manitası olmayan bir genç kız (hele de işini gücünü eline almış, yüzüne bakılır gibi biriyse) bekar erkeklere eş adayıdır. Bu eş adayı kim tahmin edin.

Evlilik baskıları o kadar arttı ki, beni görenin ilk ettiği laf “Hala evlenmedin mi? Evde kalmak üzeresin dikkat et. Artık birini beğen de evlen” cümleleri oluyor. Ya sabır diyerek “Yok nasip işi henüz öyle bir durum yok” diye cevap veriyorum. Bazen ise tersliyorum. Özel hayatıma bu kadar müdahale edilmesi de canımı sıkıyor.
Abimin düğününde, polis olan adaylardan bir tanesi gelmiş beni görmüş, beğenmiş. Onun öncesinde onu ne tanırım, ne görmüşüm, ne duymuşum.
Akrabalarımla haber yollamışlar anneme; sözlendiğimiz gün kapanırsam bu iş olurmuş. (Sanki ben evet demişimde, sanki o bulunmaz hint kumaşıda) Hayda buyur buradan yak. Belki sana uygun bir eş değilim, haşa tövbe belki ben inançsızım örtünmek istemiyorum. Ya be adam sen beni tanımadan, benimle konuşmadan nasıl bir evlilik kararı verirsin ve nasıl böyle bir şart ortaya koyabilirsin? Allah için mi kapanılır, sen istedin diye mi kapanılır? Ya bir akıllı adam da beni bulsun lütfen ya. Allah’ım şu mübarek günlerin hatırı için yalvarıyorum, mantıklı adamları karşıma çıkar lütfennnnnn.
Yurdum Anadolu’da böyle evlilikler kuruluyor işte. Birbirini tanımadan, sevmeden evlenen insanlar, ve bu yuvalarda büyüyen çocuklar.
Bu erkeklerin mantığını merak ediyorum.
Sadece gördüğünüz bir bayanla evlilik düşünür müsünüz?
Erkeklere olan inancımın yerine gelmesi için acil cevaplayın lütfen.

Erkek olan okuyucularım özellikle bu soruma siz cevap verirseniz sevinirim.

21 yorum:

  1. sevgili hatice arkadaşım seni tanıyalı daha saatler olmuş olmasına rağmen bulunduğun durum ve sinir olduğun mesele itibariyle o günleri görüp geçirmiş biri olarak seni çok iyi anlıyorum,evlenmeden önce okulu bitirmiş sülanenin tam olarak evlilik adayı bir genç kızıydım,yani herkes hayrına birilerine beni öneriyordu:) bana gelip okul bitti yaşında geçiyor bukadar seçici olma evlen biriyle yemek felan yapamam hep okudum diyip kendine güvensiz olma diyeni bile çıktı hatta:)ama ben herkese inat ve umudumu kaybetmeyerekten gerçekten iki dünya evliliği kurabileceğim bir eş istedim,bu bazısının karşısına 15 yaşında çıkar bazısınında 35 yaşında,(örnek görümcem:) neyse,bence görmek tabiki bişeye başlamaya niyetlenmek için gerekli bi durum,ama bu tek taraflı bir ilerleme kaydediyorsa,asla sağlam bişeyde beklememek gerekir,bu anlattığın kişinin yetişme tarzı ve beklentisi için sadece görmesi yetmiş olmalı yada bi şart koymuş kendince işte,ama senin bakışın ve düşüncelerin farklı ki bunu kabul etmemişsin,yani,
    hayır ve nasip işi olan bu durumu evlilik yapmış olmak için değil gerçektende Allah rızası,peygamber sünneti ve iki dünyan için yapmanı en kısa zamanda dilerim canım,
    sevgiler,,

    YanıtlaSil
  2. Hay ağzına sağlık, mantıklı konuşan bir bayan. inşallah böyle düşünen bir erkekde çıkar karşıma, Yorumun içime su serpti. Allah razı olsun. Zeynep :) Seni tanıdığıma bende çok mennun oldum. Böyle düşünen erkeklerde var elbet ama ne hikmetse benim karşıma çıkmıyor. Hep fikirlerimi savunmak zorunda kalıyorum. Bir Allah'ın kuluda "senin gibi düşünmüyorum ama düşüncelerine saygım var" demiyor. Herkes kendi düşüncesini savunma peşine takılmış gidiyor.

    YanıtlaSil
  3. hiçbir zaman umutsuzluğa kapılma,kararlı ol,ve kararında terettüt etmeden sabırla hayırlısını iste herzaman Allah'tan,
    kimbilir hangi vesileyle nereden ve nezaman karşına çıkacak o güsel insan:)
    öpüyorum canım,hayırlı akşamlar,,

    YanıtlaSil
  4. Çok ilginç ya. Örtünme şartı olmasa bir dereceye kadar anlayabileceğim bir talep. Çünkü toplumuzda bu tarz evlenmeler var. Ancak "ben onu beğendim evlenirim ama kendi kendini örtüler altına gizlerse bu iş olur" demek kendi kendine gelin güvey olmaktan daha hallice bir durum. Beni aşar.

    Sadece gördüğüm bir baynal evlilik düşünür müyüm.?

    Biraz açalım şunu şartlı hale getirelim, çok beğenip etkilendiğim bir kadın dikkatimi çekebilir ve onu daha yakından tanımak isteyebilirim. Ancak beğendiğim birisinden bir süre sonra tanıdıkça daha uzak da düşebilirim. YOksa dışarıdan görüp beğenmek çok tuhaf ya, o kişinin içi nedir ne değildir, bir hayatı paylaşmaya aday olacağın kişiyi tanımak için bir çaba göstermek çok mantıklı olur bence. Azıcık çaba göstermeli, insanları tanımalı. Sonra aynı yönde de yürünebilir farklı yönlerde de ayrılabilinir sanırım kanaatindeyim.

    :)

    YanıtlaSil
  5. Şükür mantıklı erkeklerde var. Binlerce şükrediyorum Allah'a. Sağol vladimir, çok sağol :))

    YanıtlaSil
  6. Aslında Hatice'nin en temel sorunu dışarıdan gelen baskılar değil. Asıl sorun Hatice'nin yine kendi iç güdülerinin onu evliliğe doğru itkilemesinden kaynaklanıyor..İnsan olgunlaştıkça hayat yolunda bir arkadaş, bir yoldaş bulma arzusu daha bir kuvvetlenerek geri teper..Hatta bu öyle bir kısır döngüdür ki siz onu ne kadar kuvvetli bastırsanızda o zamanla iyiden iyiye kuvvetlenerek geri gelir..ve siz zayıfladıkça o kuvvetlenir. Yani, her seferinde bu duyguyu bastırmak zorlaşır..Daha çok sıkıntı ve stress çekersiniz. Daha bir hassaslaşırsınız
    Sonuç mu; Siz bu duyguyu ki içinde kadınlar için anne olma, erkekler içinse baba olma arzusu yani üreme arzusuda vardır yaban atmayın bunlar son derece güçlü güdülenmedir. ne kadar ötelerseniz, onunla o kadar mücadele etmek durumdan kalırsınız..

    Yani kısaca; Hatice içindeki kendini zamansız bir evliliğe mecbur bırakacak bu itkinin; dışardaki insanlar tarafından yüreklendirilmesine kızıyor ve öfkeleniyor..Zira; o da herkes gibi içini ısıtacak ve hayatını, hayallerini paylaşacak bir hayat arkadaşı arıyor..Koca değil..

    Hatice;
    Affına sığınarak Diren Derim..Hayattın dayatmalarına boyun eğme..Sana vermek istemediği şeyleri ondan almanın tek yolu budur..
    Esen Kal

    YanıtlaSil
  7. Oley bee, muhteşem bir analiz, muhteşem bir yorum. Sonuç, umutlarını yitirmiş ben tam gaz devam ediyorum direnmeye :) Teşükkürler Hüseyin ÖZKÖK beyefendi

    YanıtlaSil
  8. Bir mantığa sığdıramasam da anne ve babalarımızın görücü usülü ile evlenip yine de mutlu olmaları, birbirini tanımayan iki insanın bir arada yaşaması gibi zor bir işi başarabilmeleri bana hep ilginç gelmiştir.

    Kendi açımdan görücü usülünü tercih etmem.Ama "bu devirde bu zihniyet" şeklinde bir yorumda sert olur.Belki farkında değiliz ama herkesin sosyalleşme,yeni insanlar tanıma gibi fırsatları yok.Ya da sokakta,işyerinde vb. yerlerde "doğru insana" rastlama şansı yok.Ama bunda da aldık gitti ya da verdik gitti gibi bir mantıktan ziyade "gençler tanışıp konuşsun görüssün" şeklinde bir yaklaşım daha yeğdir.

    Tanımadığım,hakkında hiçbir fikrim bulunmayan bir insanla bir ömür geçirme fikri rahatsız edici.Karşına iyi bir insan çıkabilir,belki mutlu bir evlilik olabilir.Ama tam tersi de olabilir. Hayatını ve mutluluğunu "talihin eline" bırakmak istemez heralde kimse.

    Hepimizin kendine ait bir hayat görüşü,yaşama bakışı var. Eğer bir aile kurulacaksa eşlerin birbirini tanımaları,anlamaları,hayata bakışlarının birbirine yakın olması çok önemli.Sonuçta bir ömür berabersin.

    Ki bir de çocuk yetiştirme meselesi var ki sadece bu sebepten bile kendim için eş adayı olacak kişi hakkındaki beklentilerimi,değerlendirme kriterlerimdeki standartlarımı yüksek tutarım.Kolay olduğu ve daha uygun olduğu için örneği kendi üzerimden verdim ama belli bir kültür seviyesine ulaşmış her kişi için geçerlidir sanırım bunlar.

    Örtünme meselesine gelince.. Kişisel tercih meselesidir. Evlilikte bir şart olarak konulması da konulmaması da kişiye kalmıştır. Şart olarak konulması ya da konulmaması kişiye kaldığına göre bunun kabul edilip edilmemesi de diğer kişiye kalır.

    Şahsen eşimin örtünmesinden mutlu olurum. Ama bu kendi isteğiyle olmalı.Allah rızası için olmalı.

    Ama senin olayında farklı bir durum var.Anlaşılan bahsi geçen aile ya da kişi seni normalde tanımıyor.Belki sert bir yorum olacak ama "kapanırsa bu iş olur" demek karşısındaki kişinin kim olduğuna,kişiliğine hiçbir saygı göstermeden "eğer kafamızdaki kişi olursan bu iş olur" demektir.Ne yani örtününce herşey çözülecek,mükemmel uyum gerçekleşecek harika bir çift mi olunacak?

    Tanışılıp,görüşülmeden,tanımadan yapılan böyle bir teklifte başörtüsü ister istemez ailenin ya da kişinin kafasındaki gelin şablonunun kabul edilmesinin simgesine dönüşüyor. "sen" olmaktan çıkıp kafalarındaki "o" olman isteniyor.bu da ister istemez tahatsız edici bir şey.

    evlilik konusu baya derin bir mevzu. konuşmakla bitecek gibi değil. evlenmek için ya cahil cesareti ya da aşk deliliği lazım.geçen bir abim: erken yaşta evlendin evlendin,yoksa giderek daha da zorlaşıyor,sonuçta ya yanlış tercih yapıyor ya da evde kalıyorsun demişti.

    konuyu uzatmadan socrates'in bir sözüyle noktalayayım:

    evlenin.karınız iyi çıkarsa mutlu,kötü çıkarsa filozof olursunuz..:))

    YanıtlaSil
  9. Selamlar..
    Okudum ve gerildim..O polisin tavri tam bir ''Patavatsizlik'' ..İnanclardan önce yani müslüman olmadan önce ''insan'' olmak gerekir..İnsan olabilmek icinde sadece insani (iyi olan) vasiflara sahip olmak gerekir..Burda örtünme mevzusuna pek deginmiycem..Allah dogru ve yanlisi göstermis karari ve secimi insanlarin hür iradesine birakmistir..Zorla yaptirilan hicbir sey güzel sonuclar vermez..Böyle ''Patavatsiz ve Dengesiz '' kisileride kafaniza takmayin..Bu bile onlara armagandir :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba ..
    Öncelikle bu yollardan her genç kız geçer Hatice buna emin ol..helede bulunduğun toplumda evlilik yaşı çok aşağılardaysa ve sen o süreyi geçmişsen bir sürü baskıyla karşılaşırsın ..Malesef ve malesef biz kadınların en büyük sorunu bu işte ..Sürekli toplum baskılarına biz maruz kalıyoruz..Ne demekse evde kalmak..Sanki sokakta kalmışız yada bir ucubeymişiz gibi davranırlar..

    sana şunu söyleyeyim şimdi sen nişanlansan evlilik ne zaman diye , evlensen bebek ne zaman diye , bebek olsa ikinci ne zaman diye baskı görürüsün ..Velhasıl bu insanlar her daim özel hayatına müdahale edecekler..
    Sen ne yapacaksın peki görmeyip duymayıp kaale almayacaksın ..Yoksa çekilmez inan..

    Heleki evlilik gibi ince bir iş...Kesinlikle aceleye getirilmemesi gereken bir olay..O yüzden diyorum ki sinirlenmeden hoş görerek görme duyma ...Herkes istediğini konuşsun kimsenin ağzını büzemeyeceğimize göre boş yere sinir harbi yaşamaya gerek yok...Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Değerli Karanlık,
    hiç üşünmeden yazdığın güzel yorumun için sonsuz teşekkürler, zati sabırlı olduğunu, tospa peşindeye yorum yazarken gördüm :D tebrik ediyorum tekrar sabrın için. Görücü usulünü ben bir nebze anlayabiliyorum, hatta bazen mantıklı bile geliyor, olaya bayan düşüncesiyle bakarsan sende hak verebilirsin. Erkeğin niyetinin ne olduğunu anlamadan başlanılan ilişkilerde bayan genelde bir yuva hayalleri kurduğundan, erkek ise yuva kurmak istemediği zaman, duygusal çöküntüye uğrayan hangi taraf oluyor tahmin et!!! Görücü usulünde ise iki tarafın niyetide evlilik olduğundan, iki tarafda en az hasarla, aile gözetiminde evlilik kurumunu ya kuruyor, ya kuramıyor. Evlilik kurumunu oluşturmak zor iş, bu zorluğun üstesinden sadace kadın ve erkek gelmiyor, kadın ve erkeğin aileside bu zorluğa ortak oluyor diye düşünüyorum.
    NOT: Biraz daha sıksam eminim senden uzun yazacam ama, mütavazilik yine bende kalsın :D
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. İsimsiz yorum yazan arkadaşıma:
    Valla dün çok sinirlenmiştim ama bugün gülüyorum. Olmayacak bir işmiş ki, olmaması için bir bahane oldu.
    Değerli yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  13. İlham perisine cevaben;
    Evet haklısın; insanlar kendi hayatlarını yaşayıp, kendinden sorumlu olduklarını bilmek yerine; başka insanların hayatlarını konuşup, başka insanlardan sorumluymuş gibi davranmaktalar.
    Kötü bir evlilik yapmaktansa, evde kalmış ucube olmak bana daha mantıklı geliyor, bilmem sanada öylemi geliyor?
    Yorumun için teşekkürler Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Ben, 20 yaşında, evleneceği kişiyi seçmiş -ve seçilmiş- henüz mesleği ve parası olmayan bir erkeğim. Yani, tam olarak senin zıt halinim. Anlattığın olayı, huzursuzlukla okudum. Bu tür insanları hiç sevmiyorum. Dünyada böyle erkek çok kalmadı ama kafana takma. Sevmeden, bilmeden, tanımadan evlenmek de ne demek oluyor? Kızlarımız bir ticaret metasımıdır ki, markasına (ailesine) bakarak, abisini, ablasını referans alıp bu da aynıdır denilsin?
    Ey insanoğlu, evlenmek kalple olur.
    Şartla olmaz.
    Nokta.

    Saygı ve Sevgilerimle.
    Sezer İltekin.

    YanıtlaSil
  15. Simdi baktımda biraz daha ugrassam bitirme tezi bile cıkarabilirmisim bu yazıdan:D

    YanıtlaSil
  16. Değerli Sezer İltekin,
    Ziyaretin ve yorumun beni çok mutlu etti, Yorumununda belirttiğin düşüncelerin ise daha fazla mutlu etti. Yaşın (bana göre) küçük ama aklın büyük :) tebrik ediyorum, seçtiğin ve seçildiğin eşinle bir ömür boyu mutluluklar diliyorum sana. İşin olmayabilir ama azmin, sabrın ve isteğin varsa herşeyin var demektir. Bloglarını ziyaret edeceğim. Bu akşam fırsat bulamayacağım ama ilk fırsatta.
    Sevgi ve saygılarımla,

    YanıtlaSil
  17. Hatice ben evde kalmış ucubeydim ama epeydir değilim :)))

    YanıtlaSil
  18. bu tip insanlar oyunu kendi kurallarına göre oynamak istiyorlar gel deyince gel git deyince git benimde başıma aynı şey geldi ve çok sinirlenmiştim bana gelen insanın şartla gelmesini istemem ben neysem odur başkalrı mutlu olsun diye birşeyler zorla yapılmaz helede başörtüsü o istediği için değil Allah rızası için kapanılmalıdır çok dğru bir karar vermişsin canım :)Derya

    YanıtlaSil
  19. Derya, hoşgeldin bloguma, yorumun için teşekkür ederim. Doğru kararı verdiğim için mutluyum, ama evliliklerin yanlış temeller üzerine kurulduğunu bilmekten ise mutsuzum..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  20. Hatice biliyorsun senin yaşadığin bu olaya bezer bir olayda benim başıma gelmişti.O yüzden yaşadığın olay karşısındaki durumunu çok iyi anlayabiliyorum.Sırf birileri istiyor diye evlilik yapılmaz.A bak bu da evlenmiş evde kalmamış desinler diye evlilik yapmayı rabbim kimseye nasip etmesin.Bir gün evlilik olacaksa eğer sevgi ve aşk evliliği yapmayı nasip etsin allah...Yanlız olmadığımı bilmek güzel.Birileri istiyor diye kimse kapanmak ya da açılmak zorunda da değil ayrıca.Hür irade diye bi şey var.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba arkadaşım, bir önceki yazımda bir işim yok demiştim. Polisliği kazandım ve şuanda Polis Okulunda okuyorum. :) Sen nasılsın? Kendine iyi bak. sezer

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı Bekliyorum